A Brief History Of Seven Killings is geen kattepis

abriefhistoryofsevenkillings

 

Wat weet jij van de geschiedenis van Jamaica? Een antwoord met daarin de woorden ‘Bob,’ ‘Marley’ en ‘ganja’ telt niet mee. Lees de prijswinnende roman A Brief History Of Seven Killings van Marlon James en je zult nooit meer op dezelfde manier naar No Woman No Cry luisteren.     

Je zult in dit Trumptijdperk maar een Amerikaanse schrijver zijn van romans waarin geschiedenis en politiek een belangrijke rol spelen. Veel succes met het bedenken van een boeiend plot op je zolderkamertje, terwijl op hetzelfde moment het persoonlijke Twitter-account van de @POTUS volloopt met de meest extreme geopolitieke insinuaties, beschuldigingen en grofheden. Zie dat maar eens te overtreffen met iets fictiefs….

Gelukkig is Marlon James een begenadigd schrijver. Hij schetst de pijnlijke geschiedenis van Jamaica sinds de onafhankelijkheid (1962) door in de huid te kruipen van de meest uiteenlopende karakters. De een nog gewelddadiger, cynischer of wanhopiger dan de ander. Man man man er wordt wat af gescholden, gevochten, gemarteld en gemoord in Seven Killings. (Als de roman een film was zou ik nu een linkje plaatsen naar een Youtube filmpje waarin al het geweld achter elkaar is gemonteerd.)

sevenkillings_dikboek

A Brief History Of Seven Killings is teringdik. Maar niet zo kolossaal als een chagrijnige Muppet.

Van een eigenwijze muziekjournalist, ambtenaar, drugsverslaafde gangbanger tot een one night stand van Bob Marley: iedereen hosselt, liegt en bedriegt maar probeert vooral wat te maken van het leven in de toenmalige Britse kolonie. Ook al hebben ze het lot tegen en lijkt de toekomst van het land uitzichtloos, opgeven is geen optie. Het is deze mentaliteit, dit almaar door blijven gaan tegen beter weten in, die schrijver Marlon James werkelijk wonderschoon bij zijn kladden heeft gegrepen, om de lezer er vervolgens zevenhonderd pagina’s lang mee om de oren te slaan. Pun intended.

Marjon James – A Brief History Of Seven Killings shop je bij The American Book Center of via bol.com.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s