Kim Stanley Robinson’s Aurora is wat er gebeurt als de bemanning van Alien: Covenant nooit aankomt.

img_2415

Het klimaat doet hard zijn best om van onze aarde de kleihoek van een crèche aan het einde van de dag te maken. Tel hier types als Trump, Erdogan en Rutte die aan het roer staan bij op en het is makkelijk om de hoop te verliezen en je dromen te vestigen op plan b: het zoeken naar een andere, bewoonbare planeet. Hoi Kim Stanley Robinson’s Aurora! 

De schrijver is geen onbekende met dit onderwerp. Zijn (fantastische) Mars-trilogie gaat over het ‘terraformen’ van de gelijknamige planeet. In de roman Aurora is het de reis naar een leefbare alternatief voor de aarde die centraal staat.

Robinson is overigens zelf niet bepaald optimistisch over de haalbaarheid van deze route: 

It’s a nasty proposition and a wrong idea. The harder you press it, the more you realize it won’t work. Even the closest star systems are too far away.

Nu ben ik het soort sf-lezer dat technische details of uitweidingen altijd direct vergeet bij het omslaan van de bladzijde. Dus hoe het ruimteschip precies werkt weet ik niet meer. Ach, who cares. Er sterven mensen van ouderdom en er worden nieuwe generaties geboren op het schip. De duur van de vlucht is iets van 160 jaar als ik me niet vergis. Crazy, dat je geboren wordt op een ruimteschip toch? En gek, dat worden de mensen aan boord van het schip zeker, gedurende de roman.

Wat zo fijn is aan het werk van Robinson is dat hij niet alleen het science gedeelte van SF fantasierijk en tegelijkertijd geloofwaardig beschrijft.

Maar hij is juist ook sterk in het neerzetten van volwaardige karakters van vlees en bloed. Echte mensen met al hun geschifte gedrag.

Aurora is dan ook de perfecte vorm van escapisme totdat Ridley Scott met zijn nieuwste aanvulling op de Alien-reeks op je scherm verschijnt. Ik zet mijn geld alleen op de crew van de Aurora 🙂

Kim Stanley Robinson – Aurora koop je onder andere bij The American Book Center of scoor je bij bol.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s