Bankhangsessie Op Zondag met Moebius’ stripboekklassieker de Incal

img_2422

De legendarisch mislukte poging in de jaren zeventig van regisseur Jodorowsky om Frank Herbert’s Dune te verfilmen, was niet alleen maar een gevalletje van Bummersteijn. Het zorgde ook voor de inspiratie om samen met Jean Gireaud (aka Moebius) de Incal te maken. Mon dieutje indeed…

Moebius Incal
Moebius is een meester van licht & detail. En heeft een verbeelding die je maar beter niet aan je schoonmoeder laat zien.  

Jodorowsky had een paar knalpijpen om zich heen verzameld voor de eerste verfilming van de science fiction klassieker Dune (lees dat!). Waaronder H.R. Giger, Dan O’Bannon (onder andere co-auteur Alien script) en dus Jean Gireaud.

Kennelijk klikte het dusdanig dat ze na het gedoemde filmproject niet op elkaar uitgekeken waren en samen iets nieuws wilden doen. Dat werd deze stripreeks van de buitencategorie die nu opnieuw is uitgegeven in een lekkere hardcover.

Het verhaal van de Incal speelt zich af in een heerlijk ellendige en dystopische toekomst waarvan je niet hoopt dat het ooit zover komt maar die wel voorstelbaar is. Als je fantasie maar ziek genoeg is de politieke en technologische ontwikkelingen van nu maar ver genoeg doortrekt.

Het is een gestoorde ruimteopera vol mystiek, intriges, politiek, vunzigheid en satire. (Dat klinkt een beetje als mijn Twittertijdlijn, maar dan met plaatjes.)

Mocht je soms het gevoel krijgen dat flarden van het verhaal of de setting je doen denken aan The Fifth Element en ander moois uit de popcultuur, dan kan dat kloppen. The Fifth Element is zo’n beetje compleet geript van deze strip en Moebius heeft Luc Besson dan ook aangeklaagd. Maar ook films als Blade Runner en de strip Akira zijn geïnspireerd op de Incal.

De versie van de Incal die in mijn boekenkast staat is een nieuwe uitgave waarin de superieure, oorspronkelijke inkleuring is gebruikt. Dus zelfs als je al bekend bent met deze strip is deze uitgave een reden om je Paypal te plunderen.

Alvast een fijne toekomst én zondag.

Je scoort de Engelstalige editie van Jodorowsky & Moebius – The Incal bij stripwinkel Lambiek of bijvoorbeeld bij bol.com.