Wegdromen op woensdag met Arms Of Nemesis door Steven Saylor

StevenSaylor

Deze boekentip is voor iedereen die uitkijkt naar het weekend. Begin je eenmaal aan de superrealistische historische srillers van Steven Saylor, dan vergeet je dat je morgen weer Excel-sheets vult voor je collega die elk jaar Soldaat van Oranje de Musical als bedrijfsuitje oppert. 

Knoflook. Dat is waar ik als eerste aan denk bij de Roma sub Rosa-reeks van Steven Saylor. Arms of Nemesis is het tweede deel in deze geniale crime / whodunit / thrillerserie die zich afspeelt in het oude Rome.

De gladiatoren aten knoflook alsof het de winegums naast het groentensnackbakje in de kantoorkeuken waren. De vechtersbazen dachten namelijk dat het goed voor hun kracht en potentie was. Serieus.

Arms of Nemesis (en de andere Roma sub Rosa-boeken) zitten vol met dit soort historisch verantwoorde feiten. Verantwoord, aangezien schrijver Steven Saylor weet waar hij het over heeft als afgestudeerd dinges in Geschiedenis en Klassieke Oudheid.

r_neumagen_school
Lekker chillen in je tunica met een boek.

Los van de geschiedkundige accuraatheid is het vooral de Oudheid zelf die Saylor op een fantastische en bijna zintuigelijke manier tot leven wekt.

Taste that shit

Echt, door zijn specifieke beschrijvingen zie, ruik, voel en proef je die wereld van dik tweeduizend jaar geleden. En waan je je tussen de meedogenloze politici, de cynische rijke zakenlui en het klootjesvolk. De knoflookdampen slaan je in het gezicht als je een bladzijde omslaat. Gegarandeerd.

Het helpt ook dat het universum van Saylor wordt bevolkt door ontzettend kleurrijke karakters waar je als lezer iets voor gaat voelen. Hoofdpersoon is Gordanius the Finder, een soort Sherlock Holmes zonder onderbroek.

Modern Family

Je leert zijn huishouden kennen en gaat houden van zijn doofstomme geadopteerde zoon Eco (ja echt), zijn Egyptische slavin Bethesda en zijn dochter Diana. En dan maak je ook gelijk kennis met historische figuren als Cicero, Caesar en generaal Marcus Antonius.

Het is geen enorm gelaagde romanreeks, en heeft geen literaire pretenties. Maar het is absoluut meer dan een generieke misdaadroman in een historische setting. Daarvoor houdt en weet Saylor teveel van deze periode uit de geschiedenis. En geeft hij teveel om zijn karakters.

Dus ja. Heerlijk dit. Juist ook als je niet vaak leest en niet teleurgesteld wilt worden…

Je scoort Arms Of Nemesis – Steven Saylor bij The American Book Center.  Maar eigenlijk moet je eerst beginnen met Roman Blood, dat is het eerste deel. Ok dan. Veel plezier.